Støpejern som kjøpes i butikken har typisk veldig grov tekstur som følge av sanden som brukes i støpeprosessen. Det lønner seg derfor å kjøpe støpejernspanner på bruktbutikken. De er da slitt glatte  av årevis med bruk. Nedsiden med det er at det vil ofte være et tykt lag med innbakt fett på utsiden av stekepannen.

Denne artikken beskriver hvordan du kan bringe en ny eller brukt panne til brukbar status.

Min prosess er enkel og gir svært gode resultater. Prosessen er basert på egen erfaring med inspirasjon og ideer fra ulike steder på internett. Mest fra the Culinary fanatic på YT som har flere gode videoer på emnet.

Helt ny panne (foreksempel fra Høyang Polaris (600-1400kr)

Her må du ut med rimelig heftig utstyr. Vinkelsliper med pussepapir er etter min erfaring det mest effektive her. Begynn med 80 korning og jobb deg gradvis gjennom korningene helt til minimum 600 korning. Dersom du ikke pusser ned den grove sandaktige overflaten, kan du bare glemme å få en god stekepanne.

Desto høyere polering du har, jo bedre blir overflaten. Jeg pleier å stoppe på 2000. Det er pleenty. (80-120-180-220-280-320-400-600-800-1000-2000)

Brukt panne (50-150kr)

Det er en ting man må være svært obs på når man skal kjøpe en brukt stekepanne eller gryte. Du må knipse på den i butikken, og bekrefte at den lager en klar og tydelig «ping». Det indikerer at den er hel. Det andre er at den er flat. Noe bue i bunnen går bra, men dersom den er konkav, eller lager en hul klangløs lyd når du knipser på den, er den ikke verdt tiden din. En konkav panne vil lage en slags magnetisk resonans, som danner en varmflekk i midten av pannen. Tror jeg. Jeg har ikke noe knallhard forskning som beviser det, men på god lagmannsterminologi: det suger.

pagodebål over og under.

En brukt panne er ofte ferdig slitt, men godt innsauset med guffe.

Det enkleste å gjøre er å kaste den i vedovnen, men dersom du ikke har stor nok vedovn, kan du fyre opp et pagodebål i grillen, sette stekepannen oppå
og fyre et pagodebål i stekepannen også. Dette brenner alt gammelt fett til en grå aske.

Når alt er brent av stekepannen vaskes den i varmt, såpete vann med en grov svamp eller svint (fin stålull). Tørk deretter pannen godt i ovnen på 120 grader i 15 minutter.

 

 

Ferdig nedbrent med kun et tynt askelag utenpå

Etter stekepannen har tørket kan du oppleve at det danner seg en tynn rustfilm. Denne tørkes bort med en tørr scotchbrite-skuresvamp og litt papir før innbrenning av fett.

Når det er på tide å brenne inn fett pleier jeg å ta dette i to steg. Selve stekeflaten pleier jeg å brenne inn, noe likt hvordan en wok brennes inn. Sett stekepannen på maks, påfør tynne strøk med olje med en bommullsfille og «brenn fast» noen strøk med fett.

Merk at dersom du har trehåndtak på stekepannen må dette skrues av før neste steg.

Papirtørk kan brukes, men duj må regne med å bytte ofte. Det loer.

Når du har gjort dette noen ganger, kan du påføre fett på hele pannen. Underside, håndtak og alt. Ta en tørr bommullsfille som ikke loer og gni av så mye fett du klarer. Det skal være en knapt synlig film med fett på hele pannen.

Sett deretter stekepannen i stekeovnen på 200 grader i ca 1t. Etter 15 minutter vil du se et slags leopardmønster. Ta den tørre fillen og gni bestemt slik at dette blir igjen et jevnt, tynt lag. Utelater du dette er det ingen krise, men overflaten blir ikke så jegn

Gjenta denne prosessen 3-4 ganger og du har en stekepanne som du glatt kan steke egg på.

Fett er ikke bare fett. 
Når du steker juleribba anbefaler jeg å ta vare på fettet. Det er det fettet jeg bruker til alle mine stekepanner og det fungerer etter min erfaring bedre enn vegetabilsk olje.

Galleri med ulike stekepanner oppigjennom åra: https://photos.app.goo.gl/9AlJKPrrLGlL9rXJ2

Print Recipe
Støpejern - Full restaureringsguide
Porsjoner
Porsjoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.