Sjokoladepålegg

Eller: Oppskrift på hvordan få prisen for «årets pappa»

Deilig og populært pålegg som faktisk er sunt!

Print Recipe
Sjokoladepålegg
Forberedelse 5 min
Koke/steketid 45 min
Porsjoner
glass
Ingredienser
Forberedelse 5 min
Koke/steketid 45 min
Porsjoner
glass
Ingredienser
Instruksjoner
  1. Sett ovnen på 160-180 grader. Strø hasselnøttene utover et stekebrett og rist dem i 12-15 minutter. Snu gjerne litt på dem underveis. Når skallet har sprukket en del opp og nøttene begynner å dufte og få en fin brunfarge, men ikke er brent, helles de ut på et håndkle. Gni dem i håndkleet og kast skallet.
  2. Mens nøttene kjøles litt, fjernes steinene fra dadlene. Kok dadlene i en desiliter vann til de blir møre, ca. 5 min.
  3. Hell de fortsatt ganske varme nøttene i en foodprocessor og kjør til du får en jevn masse og tror at du er ferdig. Kjør deretter noen minutter til.
  4. Imens smeltes sjokoladen. Microbølgeovn er genialt til dette, men pass på at den kun smelter og ikke begynner å koke.
  5. Tilsett dadlene og et par spiseskjeer av kokevannet og kjør massen videre til den er fin og jevn.
  6. Hell i den smeltede sjokoladen mens foodprosessoren går. Nå kan det hende det fort former seg en seig og hard klump. Da er det bare å spe med litt vann, helst før massen blir alt for hard. Har du fortsatt vann igjen fra daddelkokinga, så bruker du selvsagt det. Vannet bør ha noenlunde samme temperatur som massen for å sikre emulsjonsdannelse. Forvent å måtte tilsette en eller to dL vann før du oppnår en konsistens som er litt mer flytende enn du ønsker på det endelige sjokoladepålegget. Husk at det stivner i kjøleskapet.
  7. Når massen er jevn, kan du tilsette en halv teskje salt og evt. litt vaniljepulver. Smak evt. til med en teskje sukker hvis dadlene ikke var søte nok. La avkjøle i foodprosessoren og kjør den innimellom for å hindre at vannet skilles ut av massen mens den kjøles.
  8. Fordel på glass og sett i kjøleskap.
Notater

Løst basert på og inspirert av bloggene til Margit Vea og Ina Shelby.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.