Print Recipe
Halvgrovt skolda landbrød
Veldig smakfull brød fra Bruborg bakeri sitt bakekurs. En absolutt favoritt blant ungene! Erstatt gjerne sammalt grov rug i skolden med havre eller annet grovt mel/korn. Sett deigen på ettermiddagen, legg den på kjøl på kvelden, og stek opp neste ettermiddag eller dagen deretter. Dobbel oppskrift passer greit i Kitchenaid, og gir tre passe store brød.
Forberedelse 25 min
Koke/steketid 35 min
Passive Time 12+ timer
Porsjoner
små brød
Ingredienser
Skolden
Deigen
Forberedelse 25 min
Koke/steketid 35 min
Passive Time 12+ timer
Porsjoner
små brød
Ingredienser
Skolden
Deigen
Instruksjoner
Dag 1
  1. Kok opp vann til skolden og hell det over det grove rugmelet. Rør sammen til alt melet er bløtt. Avkjøl til romtemperatur.
  2. Bland sammen resten av ingrediensene bortsett fra salt og gjær. La stå tildekket til skoldinga er romtemperert.
  3. Bland skoldinga og deigen, og tilsett salt og gjær. Elt rolig i 15 minutter, øk så hastigheten og elt 3-5 min til deigen slipper bollen. Hvis den etter noen minutters hurtigelting ikke viser tegn til å ville slippe, så avslutt likevel for å unngå overelting av deigen!
  4. Legg deigen i egnet beholder og dekk med plast. La stå i romtemperatur i 3-4 timer slik at gjærsoppen kommer godt i gang. Vend deigen et par ganger før den settes kaldt over natt.
Dag 2
  1. Ta deigen ut av kjøl og del i 1 eller 2 emner. Form emnene til kuler som hviles på benken i 20 minutter.
  2. Slå opp brødene, rull dem i siktet rug og legg i hevekurv, smurt brødform eller til friheving. La heve tildekket en time eller to på lun plass til deigen kjennes luftig og spenstig.
  3. Stekes i forvarmet ovn på 225C i 30-35 minutter til kjernetemp 96C. Hell gjerne 1-2 dL varmt vann i ovnen for å skape damp. Dette gir litt mer heving og god skorpe.
Notater

I motsetning til 225C i hjemmeovn, ga samme temperatur i Rational-ovn nesten brent brød etter ~20 min steking. Skrudde ned til 150C til de nådde kjernetemperatur 96C (ca 5 min), og fikk fantastisk smakfulle brød med en utrolig skorpe. Eksperimenterer for tiden med ulike kombinasjoner av tid og temperatur.

Kilde: Bakekurs med Bruborg bakeri


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.