Eltefritt Koronabrød

Print Recipe
Eltefritt grytebrød
Halvgrov oppskrift som med fordel kan dobles og stekes som tre formbrød på ca 850g
Forberedelse 5 minutt
Koke/steketid 35 minutt
Passive Time 12 timer
Porsjoner
brød
Ingredienser
Forberedelse 5 minutt
Koke/steketid 35 minutt
Passive Time 12 timer
Porsjoner
brød
Ingredienser
Instruksjoner
  1. Dag 1 ca kl 19 Bland det tørre, tilsett vann. Rør sammen med bakenden på en sleiv til sånn cirka sammenehngende deig. Bruk en bolle som tåler 3x heving
  2. Dag 1 ca kl 00:00 (eller når du legger deg) Vend deigen fra kantene inn mot midten rundt hele bollen.
  3. Dag 2 ca 0730 Deigen har triplet seg i størrelse. Brett inn mot midten igjen
  4. Dag 2 ca 0731 plopp deigen ut i en nonstick-stekepanne som er omtrent samme størrelse som støpejernspannen du skal steke i. La heve i en til to timer. Sett støpejernsgryta i ovnen og sett på 250c Kan alternativt formes og rundvirkes på benk. Bruk i såfall brett og strekk-metoden
  5. dag 2 ca 0830 Deigen har doblet seg i størrelse. Ta ut gryta av ovnen, plopp nedi deigen, rist for å sentrere og sett den inn i ovnen med lokket på. Stekes i 20 minutt. på 230c
  6. Dag 2 ca 0850 Ta av lokket og stek i 15 minutter til. Stek til kjernetemp 94c. Deretter til ønsket farge.
Notater

Oppskriften er en videreutvikling av Morten Schakendas mellomgrove brød kombinert med en eltefri metode fra Steve Gamelin (artisanbreadwithsteve)

Metoden er vidunderlig beskrevet av den trivelige pensjonisten her: https://www.youtube.com/watch?v=yePMpoyXwys

Videoer om blanding av deigen og hvordan den ser ut.
Dag 1 rett etter blanding: https://youtu.be/PzhRsVB1-Qs
Dag 1 etter fire-fem timer: https://youtu.be/vrH6ZwBO68s
Dag 2 om morgenen: https://youtu.be/3V0H4frPHT4