Tomatkompott

Tomatkompott er et svært godt tilbehør til ost og da helst blåmuggost. På tampen av sesongen når du pakker ned drivhuset er det alltid mye oransj og grønt som blir med inn. Dette blir modent fra Oktober til Desember. I mitt tilfelle fikk jeg plutselig tre kilo moden tomat i Oktober. Det er mer enn jeg klarer å spise unna. Da er dette et av mine favorittilbehør å lage. Det er absurd enkelt og godt.

Print Recipe
Tomatkompott
Enkelt, men fantastisk godt ostetilbehør
Forberedelse 15 minutter
Koke/steketid 1,5 time
Porsjoner
glass
Ingredienser
Forberedelse 15 minutter
Koke/steketid 1,5 time
Porsjoner
glass
Ingredienser
Instruksjoner
 1. Del tomater i 2-3cm store biter. Halvering fungerer fint på sherrytomater.
 2. Del sitronen i fire på langs. Del den i tynne skiver på 2-3mm
 3. Ha alt i en gryte sammen med vaniljestang og sukker. Kok opp
 4. La småkoke med sporadisk røring til temperaturen når 105 grader. Tiden vil variere utifra vannhold og temperatur.
 5. Ha glass i ovnen på 120 grader. La lokkene ligge i en kjele med kokende vann. Ta ut et varmt glass, hell småkokende kompott i glasset og sett på et kokende lokk. Dette sikrer god hermetisering

Rødvinsgløgg

Print Recipe
Rødvinsgløgg
Utrolig god rødvinsgløgg, basert på Jamie Oliver's sin "Mulled wine"
Matrett Drikke
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 20 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Matrett Drikke
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 20 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Instruksjoner
 1. Bruk en skreller til å ta av det ytterste skallet på klementiner, sitron og lime. Forsøk å kun få med det fargede ytterskallet og minst mulig hvitt innerskall. Ikke krise om noe kommer med, men smaken er i det ytterste laget, mens det hvite er bittert.
 2. Ha sukkeret, saften av klementinene og portvinen i en kasserolle.
 3. Tilsett nellikspikre, laurbærblader, kanelstangen, samt ca 15 - 20 "rasp" av muskattnøtten. Del vaniljestangen i to med kniv, skrap ut frøene, og ha disse + selve belgen oppi. IKKE ha i stjerneanisen enda, ellers blir smaken av den litt for dominerende i sluttproduktet.
 4. La blandingen koke opp og la den redusere over middels varme med ca 1/4. Grunnen til dette er at da får man ut kryddersmakene i basis-sirupen, uten at man koker ut alkoholen av vinen.
 5. Tilsett skallene du tok av i steg 1. + stjerneanisene, og la blandingen boble ytterligere i 5 minutter på litt lavere varme.
 6. Tilsett de to flaskene med rødvin og la det bli varmt. Gløggen skal nå helst ikke koke, da vi ønsker å beholde alkoholprosenten.