Kimchi

Print Recipe
Kimchi
Tradisjonell Kimchi, basert på Maangchis oppskrift. Det hele startet med at jeg prøvde Tongbaechu-kimchi, som er kvarte kåler som fermenteres. Denne varianten er lik i både metode og ingredienser, men siden jeg kutter kålen i biter heter det mak-kimchi.
Forberedelse 2 timer
Passive Time 1 timer
Porsjoner
porsjoner
Ingredienser
  • 1 stk Kinakål ca 1-1,5kg
  • 4 stk Vårløk Grovhakket
  • 2 stk Gulrot Mellomstore, kuttet i strimler på mandolin
  • 1/4 stk Vinterreddik Daikon. Også kuttet i strimler på mandolin. Kan byttes med andre neper, tilsvarende mengde kålrabi etc.
  • 6 fedd hvitløk
  • 20 gram ingefær, fersk
  • 1 dl fiskesaus
  • 50 gram sukker
  • 5 dl vann
  • 2 ss maizenna Du skal helst bruke chapssal garu; Søtt rismel. Jeg har ikke det så jeg har brukt Maizenna. Det funker.
  • 150 gram salt til salting av kålen
  • 1-2 dl Gochugaru Koreanske chiliflak. Her kan du ikke bruke noe annet. Disse har iboende funk og lavt capseisininnhold.
  • 1/5 stk løk Mellomstor kepaløk funker
Forberedelse 2 timer
Passive Time 1 timer
Porsjoner
porsjoner
Ingredienser
  • 1 stk Kinakål ca 1-1,5kg
  • 4 stk Vårløk Grovhakket
  • 2 stk Gulrot Mellomstore, kuttet i strimler på mandolin
  • 1/4 stk Vinterreddik Daikon. Også kuttet i strimler på mandolin. Kan byttes med andre neper, tilsvarende mengde kålrabi etc.
  • 6 fedd hvitløk
  • 20 gram ingefær, fersk
  • 1 dl fiskesaus
  • 50 gram sukker
  • 5 dl vann
  • 2 ss maizenna Du skal helst bruke chapssal garu; Søtt rismel. Jeg har ikke det så jeg har brukt Maizenna. Det funker.
  • 150 gram salt til salting av kålen
  • 1-2 dl Gochugaru Koreanske chiliflak. Her kan du ikke bruke noe annet. Disse har iboende funk og lavt capseisininnhold.
  • 1/5 stk løk Mellomstor kepaløk funker
Instruksjoner
  1. Del kålen i fire deler i lengderetning. Dette er best gjort ved å kutte fem centimeter inn i basen på kålen og rive delene fra hverandre. Kutt deretter i 2,5-3cm brede biter.
  2. Skyll kålen godt og hell av vannet. Hell salt over mens du vender på kålen, slik at alt får salt på seg. Etter kålen har stått i 30 minutter vender du på den. Dette gjør du tre ganger. Kålen saltes i 1,5 time.
  3. Kok opp vannet, sukkeret og maisstivelsen. Det skal tykne til en tykk grøt. Kjøl ned til romtemperatur. Gjør dette etter første salting, sånn at når kålen er ferdig saltet er denne grøten ferdig nedkjølt
  4. Vask av alt saltet. La kålen renne av seg i 15 minutter.
  5. Ha fiskesaus, hvitløk, løk og ingefær i en blender. Blitz til en jevn fin smoothie Bland med den avkjølte grøten og ha i chiliflak etter smak. 1 dl = pudding // 2 dl = årresteike!
  6. Rens gulrot og vinterreddik. Kutt på mandolin til fyrstikktykkelse. jeg foretrekker julienne, men det er bare preferanse. Kutt vårløk i grove biter. Ha de kuttede grønnsakene oppi sammen med kålen
  7. Bland alle grønnsakene, kålen og grøten i en stor bolle. Sørg for at alt er godt blandet. Hell i vakuumpose eller ønsker fermenteringsbeholder. Sett på benken i 12-24t for hurtigere fermentering. Kimchien kan spises fersk, men er best etter 2-3 uker med fermentering i kjøleskap. Vær obs på at vakuumposer kan også eksplodere. 😀
Notater


Du kan bruke alt mulig av nepe og reddiklignende i kimchien. Go wild!

Jeg har laget den norske teksten på Maangchis video. jeg er ikke fornøyd med den, men jeg orker ikke å rette på det. Den er god nok.

Havregrøt på tur

Formålet med denne oppskriften var å lage en havregrøt som hadde lignende egenskaper som typisk hurtiggrøt, men samtidig skulle smake noe.

Du kan rehydrere denne med vann rett i pose, men da må du blende havregrynene til grovt havremel før du blander de med resten av ingrediensene. Grøten må svelle i 2-3 minutter før den er klar til spising i så tilfelle.

Om jeg har plass og tid foretrekker jeg å beholde havregrynene hele og la grøten småkoke litt. Det blir en mer fløyelsaktig konsistens da. Pass på å ta med deg litt meierismør på turen for å få fullt utbytte av de fettløselige vitaminene i havren. Og ikke minst for å gi grøten den siste piffen den fortjener.

Print Recipe
hurtig havregrøt
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 4 minutter
Passive Time 5 minutter
Porsjoner
Ingredienser
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 4 minutter
Passive Time 5 minutter
Porsjoner
Ingredienser
Instruksjoner
  1. Bland alt.
  2. Vakuumere.
  3. Ta med på tur
  4. Tilsett 1,5-2 dl kokende vann.
  5. la stå i 5 minutter (eller la småkoke under omrøring i 4-5 minutter)
  6. Tilsett meierismør
  7. Spis!

FUTI sylte – Lavsukker og norsk høst på sitt beste

I gamle dager pleide min bestemor på Olsbø i Nordfjord å lage en helt spesiell sylte. En sylte som er en høstfest i seg selv, men som i tillegg til å være nyttig matauk og ressursbruk – også er en relativt lavsukret sylte som har en fantastisk smak. Du kan bruke hva som helst av plommer, pærer og epler i denne, og oppskriften er supersimpel.

Bonusvideo: Fylling av glass som viser sylte som fortsetter å koke når det møter temperaturen til glasset. aka sylteporno.
https://photos.app.goo.gl/xAQVl9u6dq0X40ex1

Print Recipe
FUTIsylte - Lavsukker og norsk høst på sitt beste
Forberedelse 3 timer
Koke/steketid 1-2 timer
Passive Time 0
Porsjoner
kg
Ingredienser
Forberedelse 3 timer
Koke/steketid 1-2 timer
Passive Time 0
Porsjoner
kg
Ingredienser
Instruksjoner
  1. Kok opp plommer sammen med 2dl vann og 1 kg sukker. Kok plommene til de er nesten oppløste. Rør jevnlig. Ved å ha varme glass fra ovnen og kokende lokk + varm sylte sørger du får svært liten risiko i glassene. Vær bare obs på å ikke få sylte på kanten av glasset. Gjør du det: tøm glassets innhold opp i gryta og ta et nytt glass. Denne prosessen virker for all slags sylte.
  2. Mens plommene koker, hakk opp epler og pærer i ujevne biter slik at noen biter blir istykkerkokt og noen blir fremdeles tydelige tyggbare biter.
  3. Når plommene er istykkerkort, tilsett eple og pærebiter, la koke i 30-40 minutter, til bitene er myke.
  4. Ha tomme glass inn i stekeovnen på 125-140 grader.
  5. Ha lokkene i vann som holder en rullende koking
  6. Ta ut et glass, Bruk en metalltrakt, eller en stødig hånd for å fylle glasset ca 1 cm fra kanten.
  7. Ta et lokk ut av kokende vann, skru det til håndfast (ikke til du driter på deg, bare fast nok)
  8. Sett til kjøling

Hamburgerbrød

Print Recipe
Hamburgerbrød
Hjemmelagde hamburgerbrød tar fullstendig rotta på Lille Høvding. Anbefales til både burger og pulled pork. Mye gjær og varm melk gjør at deigen hever veldig kjapt.
Forberedelse 20 min
Koke/steketid 10 min
Passive Time 1 time
Porsjoner
brød
Ingredienser
Forberedelse 20 min
Koke/steketid 10 min
Passive Time 1 time
Porsjoner
brød
Ingredienser
Instruksjoner
  1. Bland alt det tørre i en bakebolle.
  2. Varm melk og smør til fingervarmt.
  3. Bland væsken med det tørre og tilsett olivenolje.
  4. Elt deigen smidig. Dekk til bollen og hev til dobbel størrelse.
  5. Del deigen i 12 emner og trill ut boller. Plasser dem på et stekebrett og trykk dem litt flate.
  6. Dekk bollene med plastfilm og la dem etterheve ca. en halv time.
  7. Pensle brødene med sammenpisket egg og dryss over sesamfrø. (Tips: Pisk egget sammen med 1ss vann og en klype salt)
  8. Stek midt i ovnene ved 225 grader i ca. 10 minutter til lett gyldne. Følg med så de ikke blir overstekt - du vil ikke ha hard skorpe.
Notater

Lett modifisert fra Lise Finckenhagen sin oppskrift.


Pavlova med sjokolade og appelsin

Print Recipe
Pavlova med sjokolade og appelsin
Fargene i denne pavlovaen står kanskje ikke helt i stil med rødt, blått og hvitt-temaet som er standard på 17. mai, men smaken av sjokolade, appelsin og hasselnøtter er latterlig mye bedre og mer spennende. Appelsincurd finner du oppskrift på ved å følge link i notatene under. Alt bortsett fra pisket krem kan med fordel lages kvelden i forveien, gjerne 2-3 dager før. Så er det bare å slå alt sammen rett før det skal spises. Øk gjerne oppskriften på marengsbunn med 50% for å tilpasses antall egg i oppskriften på appelsincurd. Det motsatte blir selvsagt helt feil.
Forberedelse 15 min
Koke/steketid 75 min
Passive Time 8 timer
Porsjoner
kakestykker
Ingredienser
Marengsbunn
Karamelliserte hasselnøtter
Forberedelse 15 min
Koke/steketid 75 min
Passive Time 8 timer
Porsjoner
kakestykker
Ingredienser
Marengsbunn
Karamelliserte hasselnøtter
Instruksjoner
Marengsbunn
  1. Pisk eggedosisen veldig godt til stive topper. Tilsett maizenna og eddik mot slutten.
  2. Vend inn finraspet sjokolade og kakao.
  3. Smør utover bakepapir i sirkel, ca. 25cm diameter (30cm hvis 50% økt oppskrift).
  4. Stekes på 100C i 1t 15m.
  5. Skru av ovnen og la bunnen stå i ovnen til neste morgen.
Karamelliserte hasselnøtter
  1. Rist hasselnøttene 15-20 minutter i ovn på 150C. Fjern skallet ved å gni dem mot hverandre i et håndkle.
  2. Ha nøttene i en middels varm stekepanne i 1 minutt før sukkeret tilsettes. Smelt sukkeret forsiktig mens du rører.
  3. Når du er fornøyd med karamellen og nøttene er godt dekket, helles massen over på et bakepapir. Separer nøttene mens de er varme. Nøttene kan grovhakkes når de er litt avkjølt.
Appelsinkrem
  1. Lag appelsincurd (se annen oppskrift).
  2. Pisk fløte og sukker. Vend inn mellom halvparten og alt av appelsincurden, alt etter smak. Rester av appelsincurd kan brukes som pålegg den neste uka eller to.
Ferdigstilling
  1. Kort tid før servering helles appelsinkremen på kaka. Strø over friske bær og ristede hasselnøtter. For ekstra finesse kan jordbærene skjæres i skiver nesten helt igjennom og "foldes ut" som kort på hånda. Noen kandiserte appelsinskall blir heller ikke feil, og sukkerlaken som blir til overs derfra er jo perfekt til å shine opp frukten.
Notater

Oppskrift på appelsincurd.

Kilde: Hobbykokken.no og elinlarsen.net.

Appelsincurd

Print Recipe
Appelsincurd
Porsjoner
Ingredienser
Porsjoner
Ingredienser
Instruksjoner
  1. Ha alt bortsett fra smør i en tykkbunnet kasserolle.
  2. Varm på forsiktig varme under konstant omrøring. La småkoke 8-10 minutter under omrøring.
  3. Press massen gjennom en sil og la avkjøle litt før kjøleskapskaldt smør tilsettes litt og litt under omrøring (skal bli jevn emulsjon).
  4. Avkjøl og sett i kjøleskapet. Holder seg i flere dager.
Notater

Kilde: elinlarsen.net

Amerikanske pannekaker med surmelk

Oppskrift hybridisert av Alton Brown -og Martha Stewarts respektive oppskrifter. Leverer luftige, deilige pannekaker.

Print Recipe
Amerikanske pannekaker med surmelk
Matrett Frokost
Forberedelse 10min
Koke/steketid 20min
Porsjoner
2 pannekaker
Ingredienser
Matrett Frokost
Forberedelse 10min
Koke/steketid 20min
Porsjoner
2 pannekaker
Ingredienser
Notater

1: Bland alt det tørre godt
2: Bland egg, surmelk og vaniljeekstrakt til det er homogent
3: Tilsett smeltet smør til surmelk og eggeblandingen
4: Kombiner de to så de er såvidt blandet. Klumper gjør ikke noe. Ikke overblande!
5: Stek på støpejern, middels høy temp.
6: Hold varm i ovnen på 70c varmluft om du lager stor batch. Tallerken med vann i bånn.

Kilde: Good Eats/Martha Stewart