Hverdagskylling

Hverdagskylling er tungt basert på klassisk amerikansk fried chicken.
Spesifikt «Buttermilk fried chicken»

Print Recipe
Hverdagskylling
Forberedelse 10 min
Koke/steketid 15 min
Passive Time 12-24 timer
Porsjoner
Porsjoner
Ingredienser
  • 600 gram Lårkyllingfilet Du kan også bruke brystfilet, men lårfilet er saftigere og smaker mer
  • 2 desiliter Surmelk Kefir, surmelk og yoghurt funker fint.
  • 1 teskje Sriracha
  • 1 dæsj pepper
  • 4 solide never Cornflakes Cornflakes er mye luft. Putt i pose og la barna mose det til småbiter.
  • 2 desiliter griljermel
Forberedelse 10 min
Koke/steketid 15 min
Passive Time 12-24 timer
Porsjoner
Porsjoner
Ingredienser
  • 600 gram Lårkyllingfilet Du kan også bruke brystfilet, men lårfilet er saftigere og smaker mer
  • 2 desiliter Surmelk Kefir, surmelk og yoghurt funker fint.
  • 1 teskje Sriracha
  • 1 dæsj pepper
  • 4 solide never Cornflakes Cornflakes er mye luft. Putt i pose og la barna mose det til småbiter.
  • 2 desiliter griljermel
Instruksjoner
  1. Kvelden før middag: Hell 2 dl surmelk i en stor skål. Bland i srirachasaus og pepper. Ha nedi lårfilet av kylling. Pass på at den blir godt dekket av saus Dekk til og sett i kjøleskapet til neste dag.
  2. Ha griljermel i posen med knuste cornflakes. Bland godt. Løft kyllingen ut av surmelksblandingen og vend den godt i Griljermel/Cornflakesposen. Når du er ferdig med posen: Kast den. Ingen oppvask.
  3. Stek kyllingen i en stekepanne med godt med olje (15mm med olje.. ish) Bruk middels varme, stek i 5-7 minutter pr side til de er gyllenbrune. Kjernetemperatur skal være ~68grader (restvarme tar den opp til 70, som er målet)
  4. La kyllingen hvile i noen minutter på rist. Server kyllingen med coleslaw, gjerne litt ris og valgfrie sauser. Barbecuesaus og rømmedressing anbefales.

Juleporchetta

Print Recipe
Juleporchetta
Ribba beines ut og rulles til en porchetta med svoren ut. Etter noen døgn i kjøleskapet med salt og krydder, blir kubben først sous vide-behandlet før den blir frityrstekt for srpø svor. Kombinasjonen av saftig sous vide-behandlet ribbe og sprø svor er hinsides det som kan forklares med ord. Unngå svor som er rutet opp da den garantert vil bli ødelagt og falle av under tilberedning. Bakepulveret bidrar til forhøyet pH som (visstnok) gjør svoren ekstra fin og sprø.
Matrett Hovedrett
Forberedelse 30 min
Koke/steketid 36.5 timer
Passive Time 1-3 døgn
Porsjoner
personer
Ingredienser
Matrett Hovedrett
Forberedelse 30 min
Koke/steketid 36.5 timer
Passive Time 1-3 døgn
Porsjoner
personer
Ingredienser
Instruksjoner
Forberedelse
  1. Fjern bena fra ribba. Stikk evt. huller i svoren, men ikke lag ruter - de ramler lett av. Rut istedet opp kjøttsida for å gi krydderne mer flate til å trenge inn gjennom.
  2. Rist pepperen og mal den. Mal kardemomme, nellikspiker og stjerneanis.
  3. Gni innsiden av ribba med salt. Gni de malte krydderne, timian, finraspet ingefær og hvitløk godt inn i kjøttet.
  4. Rull ribba til en stram sylinder med skinnsiden ut. Hold den sammen med flere hyssingbiter, 2-3 cm fra hverandre. Gni utsiden med 1ss salt og 3/4 ts bakepulver. Vakumér og legg i kjøleskapet i 1-3 døgn.
  5. Rullen kan på dette tidspunkt fryses og behandles videre senere.
Sous vide
  1. Ha ribba i forvarmet vannbad, 36h@68.5C.
  2. Kjøl ned i 15 minutter i isbad. Åpne posen og ha geleen over i sausgryte. Skyll ribba i varmt vann for å fjerne overflødig juice/fett. Tørk den veldig godt.
Servering
  1. Varm olja i en wok eller jerngryte til 205C. Pass på at det er godt med plass i gryta til å senke nedi ribba. Det kommer til å kokeog syde noe aldeles vanvittig, så jo større margin jo bedre!
  2. Legg ribba forsiktig oppi olja, dekk hurtig til og la ligge i et par minutter mens du smårister av og til inntil den verste sprutinga gir seg. Pass på at den ikke svir seg i bunnen.
  3. Hold temperaturen på ca. 175-180C. Øs olje over den delen som er over olja, ca. 5-8min. Snu ribba forsiktig og gjør det samme på motsatt side.
  4. Ta ribba ut av olja, tørk den, og strø på litt salt. La hvile 5 minutter.
  5. Varm opp juice fra posen over middels varme til den småbobler. Tilsett smøret og smårotér på gryta til det er jevnt.
  6. Hvis ribba har blitt kald, legg den i en 95-120C ovn.

Gazpacho

Print Recipe
Gazpacho
Instruksjoner
  1. Del grønnsakene i biter. Kjør dem sammen i en foodprocessor eller blender.
  2. Tilsett tomatpuré og olivenolje.
  3. Spe med grønnsakskraft/buljong til ønsket konsistens.
  4. Smak til med eddik, sitronsaft, basilikum, salt og pepper.
  5. Avkjøl, gjerne på is. Spises samme dag.
Notater

Fra Anniken.