Kimchi

Print Recipe
Kimchi
Tradisjonell Kimchi, basert på Maangchis oppskrift. Det hele startet med at jeg prøvde Tongbaechu-kimchi, som er kvarte kåler som fermenteres. Denne varianten er lik i både metode og ingredienser, men siden jeg kutter kålen i biter heter det mak-kimchi.
Forberedelse 2 timer
Passive Time 1 timer
Porsjoner
porsjoner
Ingredienser
  • 1 stk Kinakål ca 1-1,5kg
  • 4 stk Vårløk Grovhakket
  • 2 stk Gulrot Mellomstore, kuttet i strimler på mandolin
  • 1/4 stk Vinterreddik Daikon. Også kuttet i strimler på mandolin. Kan byttes med andre neper, tilsvarende mengde kålrabi etc.
  • 6 fedd hvitløk
  • 20 gram ingefær, fersk
  • 1 dl fiskesaus
  • 50 gram sukker
  • 5 dl vann
  • 2 ss maizenna Du skal helst bruke chapssal garu; Søtt rismel. Jeg har ikke det så jeg har brukt Maizenna. Det funker.
  • 150 gram salt til salting av kålen
  • 1-2 dl Gochugaru Koreanske chiliflak. Her kan du ikke bruke noe annet. Disse har iboende funk og lavt capseisininnhold.
  • 1/5 stk løk Mellomstor kepaløk funker
Forberedelse 2 timer
Passive Time 1 timer
Porsjoner
porsjoner
Ingredienser
  • 1 stk Kinakål ca 1-1,5kg
  • 4 stk Vårløk Grovhakket
  • 2 stk Gulrot Mellomstore, kuttet i strimler på mandolin
  • 1/4 stk Vinterreddik Daikon. Også kuttet i strimler på mandolin. Kan byttes med andre neper, tilsvarende mengde kålrabi etc.
  • 6 fedd hvitløk
  • 20 gram ingefær, fersk
  • 1 dl fiskesaus
  • 50 gram sukker
  • 5 dl vann
  • 2 ss maizenna Du skal helst bruke chapssal garu; Søtt rismel. Jeg har ikke det så jeg har brukt Maizenna. Det funker.
  • 150 gram salt til salting av kålen
  • 1-2 dl Gochugaru Koreanske chiliflak. Her kan du ikke bruke noe annet. Disse har iboende funk og lavt capseisininnhold.
  • 1/5 stk løk Mellomstor kepaløk funker
Instruksjoner
  1. Del kålen i fire deler i lengderetning. Dette er best gjort ved å kutte fem centimeter inn i basen på kålen og rive delene fra hverandre. Kutt deretter i 2,5-3cm brede biter.
  2. Skyll kålen godt og hell av vannet. Hell salt over mens du vender på kålen, slik at alt får salt på seg. Etter kålen har stått i 30 minutter vender du på den. Dette gjør du tre ganger. Kålen saltes i 1,5 time.
  3. Kok opp vannet, sukkeret og maisstivelsen. Det skal tykne til en tykk grøt. Kjøl ned til romtemperatur. Gjør dette etter første salting, sånn at når kålen er ferdig saltet er denne grøten ferdig nedkjølt
  4. Vask av alt saltet. La kålen renne av seg i 15 minutter.
  5. Ha fiskesaus, hvitløk, løk og ingefær i en blender. Blitz til en jevn fin smoothie Bland med den avkjølte grøten og ha i chiliflak etter smak. 1 dl = pudding // 2 dl = årresteike!
  6. Rens gulrot og vinterreddik. Kutt på mandolin til fyrstikktykkelse. jeg foretrekker julienne, men det er bare preferanse. Kutt vårløk i grove biter. Ha de kuttede grønnsakene oppi sammen med kålen
  7. Bland alle grønnsakene, kålen og grøten i en stor bolle. Sørg for at alt er godt blandet. Hell i vakuumpose eller ønsker fermenteringsbeholder. Sett på benken i 12-24t for hurtigere fermentering. Kimchien kan spises fersk, men er best etter 2-3 uker med fermentering i kjøleskap. Vær obs på at vakuumposer kan også eksplodere. 😀
Notater


Du kan bruke alt mulig av nepe og reddiklignende i kimchien. Go wild!

Jeg har laget den norske teksten på Maangchis video. jeg er ikke fornøyd med den, men jeg orker ikke å rette på det. Den er god nok.

Pavlova med sjokolade og appelsin

Print Recipe
Pavlova med sjokolade og appelsin
Fargene i denne pavlovaen står kanskje ikke helt i stil med rødt, blått og hvitt-temaet som er standard på 17. mai, men smaken av sjokolade, appelsin og hasselnøtter er latterlig mye bedre og mer spennende. Appelsincurd finner du oppskrift på ved å følge link i notatene under. Alt bortsett fra pisket krem kan med fordel lages kvelden i forveien, gjerne 2-3 dager før. Så er det bare å slå alt sammen rett før det skal spises. Øk gjerne oppskriften på marengsbunn med 50% for å tilpasses antall egg i oppskriften på appelsincurd. Det motsatte blir selvsagt helt feil.
Forberedelse 15 min
Koke/steketid 75 min
Passive Time 8 timer
Porsjoner
kakestykker
Ingredienser
Marengsbunn
Karamelliserte hasselnøtter
Forberedelse 15 min
Koke/steketid 75 min
Passive Time 8 timer
Porsjoner
kakestykker
Ingredienser
Marengsbunn
Karamelliserte hasselnøtter
Instruksjoner
Marengsbunn
  1. Pisk eggedosisen veldig godt til stive topper. Tilsett maizenna og eddik mot slutten.
  2. Vend inn finraspet sjokolade og kakao.
  3. Smør utover bakepapir i sirkel, ca. 25cm diameter (30cm hvis 50% økt oppskrift).
  4. Stekes på 100C i 1t 15m.
  5. Skru av ovnen og la bunnen stå i ovnen til neste morgen.
Karamelliserte hasselnøtter
  1. Rist hasselnøttene 15-20 minutter i ovn på 150C. Fjern skallet ved å gni dem mot hverandre i et håndkle.
  2. Ha nøttene i en middels varm stekepanne i 1 minutt før sukkeret tilsettes. Smelt sukkeret forsiktig mens du rører.
  3. Når du er fornøyd med karamellen og nøttene er godt dekket, helles massen over på et bakepapir. Separer nøttene mens de er varme. Nøttene kan grovhakkes når de er litt avkjølt.
Appelsinkrem
  1. Lag appelsincurd (se annen oppskrift).
  2. Pisk fløte og sukker. Vend inn mellom halvparten og alt av appelsincurden, alt etter smak. Rester av appelsincurd kan brukes som pålegg den neste uka eller to.
Ferdigstilling
  1. Kort tid før servering helles appelsinkremen på kaka. Strø over friske bær og ristede hasselnøtter. For ekstra finesse kan jordbærene skjæres i skiver nesten helt igjennom og "foldes ut" som kort på hånda. Noen kandiserte appelsinskall blir heller ikke feil, og sukkerlaken som blir til overs derfra er jo perfekt til å shine opp frukten.
Notater

Oppskrift på appelsincurd.

Kilde: Hobbykokken.no og elinlarsen.net.