Rødvinsgløgg

Print Recipe
Rødvinsgløgg
Utrolig god rødvinsgløgg, basert på Jamie Oliver's sin "Mulled wine"
Matrett Drikke
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 20 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Matrett Drikke
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 20 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Instruksjoner
  1. Bruk en skreller til å ta av det ytterste skallet på klementiner, sitron og lime. Forsøk å kun få med det fargede ytterskallet og minst mulig hvitt innerskall. Ikke krise om noe kommer med, men smaken er i det ytterste laget, mens det hvite er bittert.
  2. Ha sukkeret, saften av klementinene og portvinen i en kasserolle.
  3. Tilsett nellikspikre, laurbærblader, kanelstangen, samt ca 15 - 20 "rasp" av muskattnøtten. Del vaniljestangen i to med kniv, skrap ut frøene, og ha disse + selve belgen oppi. IKKE ha i stjerneanisen enda, ellers blir smaken av den litt for dominerende i sluttproduktet.
  4. La blandingen koke opp og la den redusere over middels varme med ca 1/4. Grunnen til dette er at da får man ut kryddersmakene i basis-sirupen, uten at man koker ut alkoholen av vinen.
  5. Tilsett skallene du tok av i steg 1. + stjerneanisene, og la blandingen boble ytterligere i 5 minutter på litt lavere varme.
  6. Tilsett de to flaskene med rødvin og la det bli varmt. Gløggen skal nå helst ikke koke, da vi ønsker å beholde alkoholprosenten.

Lammeskank

Print Recipe
Lammeskank
Veldig enkel og smakfull rett som passer perfekt til å sette i ovnen før søndagsturen. Serveres med mandelpotetpuré eller annen mos. 
Matrett Hovedrett
Forberedelse 5 min
Koke/steketid 25 min
Passive Time 2-4 timer
Porsjoner
personer
Ingredienser
Matrett Hovedrett
Forberedelse 5 min
Koke/steketid 25 min
Passive Time 2-4 timer
Porsjoner
personer
Ingredienser
Instruksjoner
  1. Krydre skankene med salt og pepper og brun dem i smøret i en dyp langpanne eller gryte. Legg til side.
  2. Skjær grønnsakene i grove biter og fres dem i gryta.
  3. Grovhakk hvitløksfeddet og fres sammen med grønnsakene et minutt eller to.
  4. Tilsett hvetemel, tomatpuré, laurbærblad, strimler av appelsinskall og sitronskall, vann/kraft og vin.
  5. Ha skankene tilbake i gryta, dekk med lokk eller et par lag alufolie og stek 2h@200C. Kan gjerne stå en time eller to lenger hvis det passer bedre.
Notater

Kilde: Bølgen og Moi: Kjøtt og vin

Andeconfit

Print Recipe
Andeconfit
Matrett Hovedrett
Forberedelse 30 min
Koke/steketid 10 timer
Passive Time 12-48 timer
Porsjoner
personer
Ingredienser
Matrett Hovedrett
Forberedelse 30 min
Koke/steketid 10 timer
Passive Time 12-48 timer
Porsjoner
personer
Ingredienser
Instruksjoner
Forberedelse
  1. Bland salt, sukker, knuste pepperkorn, hvitløk og laurbærblad. Gni lårene godt inn med blandingen.
  2. Legg lårene i en bred beholder sammen med timiankvistene, og la hvile i minst 12 timer, maks to døgn.
Tilberedning
  1. Skyll lårene godt i rennende vann. Tørk dem grundig, og vakuumer dem sammen med 1ss gåsefett per lår.
  2. Legg lårene i vannbad 81-82C i ca. 10 timer.
  3. Kan med fordel avkjøles før bruk. Kan gjerne fryses i vakuumposene.
Servering
  1. Varm lårene opp til ca. 55C i vannbad. Ta dem ut av posen og legg dem under grillen på sterk varme i noen få minutter til skinnet blir sprøtt og gyllent.
Notater

Passer veldig godt sammen med f.eks. mandelpotetpuré, aspargesbønner, sjampinjong osv. Aprikossaus smaker glimrende til.

Basert på oppskrifter fra Ruhlman (link 1 og link 2), eGullet og Wolfert.