Helstekt lammebog

Print Recipe
Helstekt lammebog
Denne lager vi hver høst, minst en gang. Eneste problemet er å få tak i hel bog - de slemme slakterne kutter dem som regel opp til fårikålkjøtt. Derfor lurt å bestille på forhånd.
Matrett Hovedrett
Cuisine Britisk
Forberedelse 15 min
Koke/steketid 45 min
Passive Time 3 timer
Porsjoner
personer
Ingredienser
Bogen
Rotstappe
Saus
Matrett Hovedrett
Cuisine Britisk
Forberedelse 15 min
Koke/steketid 45 min
Passive Time 3 timer
Porsjoner
personer
Ingredienser
Bogen
Rotstappe
Saus
Instruksjoner
Lammebog
  1. Forvarm ovnen til maks varme - gjerne 300C hvis det går.
  2. Legg halvparten av rosmarinen og hvitløken på bunnen av en bradepanne.
  3. Skjær i fettsiden av lammet. Gni lammet med olivenilje, salt og pepper. Legg lammet i panna og legg resten av rosmarinen og hvitløken oppå.
  4. Dekk med to lag alufolie og sett i ovnen. Skru ned til 170C og stek i fire timer.
  5. Ta ut av ovnen, legg bogen på et serveringsfat og dekk til med alufolie og håndkle. La hvile.
Stappe
  1. Når det er en halvtimes time igjen av steketida: Ha grovkuttede grønnsaker i en gryte med salt kokende vann. Kok i 20 minutter eller til mørt.
  2. Hell av vannet, damp av, og mos rotgrønnsakene sammen med smøret. Tilsett evt. noe av kokevannet.
Saus
  1. Sil av fettet fra panna. Sett den på komfyren og bland inn melet.
  2. Tilsett kraft og kok inn.
  3. Tilsett kapers, skru ned varmen og la småkoke noen minutter.
  4. Finhakk mynten og tilsett vineddik rett før servering.
Notater

Server gjerne sammen med bladgrønnsaker som f.eks. rosenkål, savoykål, grønnkål e.l.

Kilde: Jamie at home


Gazpacho

Print Recipe
Gazpacho
Instruksjoner
  1. Del grønnsakene i biter. Kjør dem sammen i en foodprocessor eller blender.
  2. Tilsett tomatpuré og olivenolje.
  3. Spe med grønnsakskraft/buljong til ønsket konsistens.
  4. Smak til med eddik, sitronsaft, basilikum, salt og pepper.
  5. Avkjøl, gjerne på is. Spises samme dag.
Notater

Fra Anniken.

Andeconfit

Print Recipe
Andeconfit
Matrett Hovedrett
Forberedelse 30 min
Koke/steketid 10 timer
Passive Time 12-48 timer
Porsjoner
personer
Ingredienser
Matrett Hovedrett
Forberedelse 30 min
Koke/steketid 10 timer
Passive Time 12-48 timer
Porsjoner
personer
Ingredienser
Instruksjoner
Forberedelse
  1. Bland salt, sukker, knuste pepperkorn, hvitløk og laurbærblad. Gni lårene godt inn med blandingen.
  2. Legg lårene i en bred beholder sammen med timiankvistene, og la hvile i minst 12 timer, maks to døgn.
Tilberedning
  1. Skyll lårene godt i rennende vann. Tørk dem grundig, og vakuumer dem sammen med 1ss gåsefett per lår.
  2. Legg lårene i vannbad 81-82C i ca. 10 timer.
  3. Kan med fordel avkjøles før bruk. Kan gjerne fryses i vakuumposene.
Servering
  1. Varm lårene opp til ca. 55C i vannbad. Ta dem ut av posen og legg dem under grillen på sterk varme i noen få minutter til skinnet blir sprøtt og gyllent.
Notater

Passer veldig godt sammen med f.eks. mandelpotetpuré, aspargesbønner, sjampinjong osv. Aprikossaus smaker glimrende til.

Basert på oppskrifter fra Ruhlman (link 1 og link 2), eGullet og Wolfert.


Aprikossaus

Print Recipe
Aprikossaus
Veldig god saus til and.
Porsjoner
Ingredienser
Porsjoner
Ingredienser
Instruksjoner
  1. Smelt smøret og sautér sjalotten et minutts tid.
  2. Tilsett hvitløk og sautér enda et minutt.
  3. Rør inn aprikossyltetøy og kyllingkraft. Varm opp under omrøring og gni ut evt. store biter fra syltetøyet.
  4. Rør inn cognac og balsameddik rett før servering.
Notater