Sjokoladepålegg

Eller: Oppskrift på hvordan få prisen for «årets pappa»

Deilig og populært pålegg som faktisk er sunt!

Print Recipe
Sjokoladepålegg
Forberedelse 5 min
Koke/steketid 45 min
Porsjoner
glass
Ingredienser
Forberedelse 5 min
Koke/steketid 45 min
Porsjoner
glass
Ingredienser
Instruksjoner
  1. Sett ovnen på 160-180 grader. Strø hasselnøttene utover et stekebrett og rist dem i 12-15 minutter. Snu gjerne litt på dem underveis. Når skallet har sprukket en del opp og nøttene begynner å dufte og få en fin brunfarge, men ikke er brent, helles de ut på et håndkle. Gni dem i håndkleet og kast skallet.
  2. Mens nøttene kjøles litt, fjernes steinene fra dadlene. Kok dadlene i en desiliter vann til de blir møre, ca. 5 min.
  3. Hell de fortsatt ganske varme nøttene i en foodprocessor og kjør til du får en jevn masse og tror at du er ferdig. Kjør deretter noen minutter til.
  4. Imens smeltes sjokoladen. Microbølgeovn er genialt til dette, men pass på at den kun smelter og ikke begynner å koke.
  5. Tilsett dadlene og et par spiseskjeer av kokevannet og kjør massen videre til den er fin og jevn.
  6. Hell i den smeltede sjokoladen mens foodprosessoren går. Nå kan det hende det fort former seg en seig og hard klump. Da er det bare å spe med litt vann, helst før massen blir alt for hard. Har du fortsatt vann igjen fra daddelkokinga, så bruker du selvsagt det. Vannet bør ha noenlunde samme temperatur som massen for å sikre emulsjonsdannelse. Forvent å måtte tilsette en eller to dL vann før du oppnår en konsistens som er litt mer flytende enn du ønsker på det endelige sjokoladepålegget. Husk at det stivner i kjøleskapet.
  7. Når massen er jevn, kan du tilsette en halv teskje salt og evt. litt vaniljepulver. Smak evt. til med en teskje sukker hvis dadlene ikke var søte nok. La avkjøle i foodprosessoren og kjør den innimellom for å hindre at vannet skilles ut av massen mens den kjøles.
  8. Fordel på glass og sett i kjøleskap.
Notater

Løst basert på og inspirert av bloggene til Margit Vea og Ina Shelby.

Pavlova med sjokolade og appelsin

Print Recipe
Pavlova med sjokolade og appelsin
Fargene i denne pavlovaen står kanskje ikke helt i stil med rødt, blått og hvitt-temaet som er standard på 17. mai, men smaken av sjokolade, appelsin og hasselnøtter er latterlig mye bedre og mer spennende. Appelsincurd finner du oppskrift på ved å følge link i notatene under. Alt bortsett fra pisket krem kan med fordel lages kvelden i forveien, gjerne 2-3 dager før. Så er det bare å slå alt sammen rett før det skal spises. Øk gjerne oppskriften på marengsbunn med 50% for å tilpasses antall egg i oppskriften på appelsincurd. Det motsatte blir selvsagt helt feil.
Forberedelse 15 min
Koke/steketid 75 min
Passive Time 8 timer
Porsjoner
kakestykker
Ingredienser
Marengsbunn
Karamelliserte hasselnøtter
Forberedelse 15 min
Koke/steketid 75 min
Passive Time 8 timer
Porsjoner
kakestykker
Ingredienser
Marengsbunn
Karamelliserte hasselnøtter
Instruksjoner
Marengsbunn
  1. Pisk eggedosisen veldig godt til stive topper. Tilsett maizenna og eddik mot slutten.
  2. Vend inn finraspet sjokolade og kakao.
  3. Smør utover bakepapir i sirkel, ca. 25cm diameter (30cm hvis 50% økt oppskrift).
  4. Stekes på 100C i 1t 15m.
  5. Skru av ovnen og la bunnen stå i ovnen til neste morgen.
Karamelliserte hasselnøtter
  1. Rist hasselnøttene 15-20 minutter i ovn på 150C. Fjern skallet ved å gni dem mot hverandre i et håndkle.
  2. Ha nøttene i en middels varm stekepanne i 1 minutt før sukkeret tilsettes. Smelt sukkeret forsiktig mens du rører.
  3. Når du er fornøyd med karamellen og nøttene er godt dekket, helles massen over på et bakepapir. Separer nøttene mens de er varme. Nøttene kan grovhakkes når de er litt avkjølt.
Appelsinkrem
  1. Lag appelsincurd (se annen oppskrift).
  2. Pisk fløte og sukker. Vend inn mellom halvparten og alt av appelsincurden, alt etter smak. Rester av appelsincurd kan brukes som pålegg den neste uka eller to.
Ferdigstilling
  1. Kort tid før servering helles appelsinkremen på kaka. Strø over friske bær og ristede hasselnøtter. For ekstra finesse kan jordbærene skjæres i skiver nesten helt igjennom og "foldes ut" som kort på hånda. Noen kandiserte appelsinskall blir heller ikke feil, og sukkerlaken som blir til overs derfra er jo perfekt til å shine opp frukten.
Notater

Oppskrift på appelsincurd.

Kilde: Hobbykokken.no og elinlarsen.net.