Tomatkompott

Tomatkompott er et svært godt tilbehør til ost og da helst blåmuggost. På tampen av sesongen når du pakker ned drivhuset er det alltid mye oransj og grønt som blir med inn. Dette blir modent fra Oktober til Desember. I mitt tilfelle fikk jeg plutselig tre kilo moden tomat i Oktober. Det er mer enn jeg klarer å spise unna. Da er dette et av mine favorittilbehør å lage. Det er absurd enkelt og godt.

Print Recipe
Tomatkompott
Enkelt, men fantastisk godt ostetilbehør
Forberedelse 15 minutter
Koke/steketid 1,5 time
Porsjoner
glass
Ingredienser
Forberedelse 15 minutter
Koke/steketid 1,5 time
Porsjoner
glass
Ingredienser
Instruksjoner
  1. Del tomater i 2-3cm store biter. Halvering fungerer fint på sherrytomater.
  2. Del sitronen i fire på langs. Del den i tynne skiver på 2-3mm
  3. Ha alt i en gryte sammen med vaniljestang og sukker. Kok opp
  4. La småkoke med sporadisk røring til temperaturen når 105 grader. Tiden vil variere utifra vannhold og temperatur.
  5. Ha glass i ovnen på 120 grader. La lokkene ligge i en kjele med kokende vann. Ta ut et varmt glass, hell småkokende kompott i glasset og sett på et kokende lokk. Dette sikrer god hermetisering

Andeconfit

Print Recipe
Andeconfit
Matrett Hovedrett
Forberedelse 30 min
Koke/steketid 10 timer
Passive Time 12-48 timer
Porsjoner
personer
Ingredienser
Matrett Hovedrett
Forberedelse 30 min
Koke/steketid 10 timer
Passive Time 12-48 timer
Porsjoner
personer
Ingredienser
Instruksjoner
Forberedelse
  1. Bland salt, sukker, knuste pepperkorn, hvitløk og laurbærblad. Gni lårene godt inn med blandingen.
  2. Legg lårene i en bred beholder sammen med timiankvistene, og la hvile i minst 12 timer, maks to døgn.
Tilberedning
  1. Skyll lårene godt i rennende vann. Tørk dem grundig, og vakuumer dem sammen med 1ss gåsefett per lår.
  2. Legg lårene i vannbad 81-82C i ca. 10 timer.
  3. Kan med fordel avkjøles før bruk. Kan gjerne fryses i vakuumposene.
Servering
  1. Varm lårene opp til ca. 55C i vannbad. Ta dem ut av posen og legg dem under grillen på sterk varme i noen få minutter til skinnet blir sprøtt og gyllent.
Notater

Passer veldig godt sammen med f.eks. mandelpotetpuré, aspargesbønner, sjampinjong osv. Aprikossaus smaker glimrende til.

Basert på oppskrifter fra Ruhlman (link 1 og link 2), eGullet og Wolfert.